^

Исторически музей - Ботевград

Музеят-идеи за културен туризъм

На 15 октомври 2014г.  в сградата на ДОМА НА ЕВРОПА в София се проведе седмата поредна среща в рамките на цикъла събития "Обединена Европа и нейното културно наследство"- "Музеят-идеи за културен туризъм". Тя бе организирана под патронажа на Н.Пр. Антон Пакурецу, извънреден  и пълномощен посланик на Румъния в София и Фондация "199", със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Конференцията бе открита от г-н Божидар Алексиев и с приветствие на Н.Пр. румънския посланик г-н Пакурецу, който в рамките на 20 минути на чист български език  засегна тесните връзки между съседните страни в областта на икономиката, политиката, туризма и културата.

С изключително интересно и емоционално  представяне на националния музей на Румъния КОТРОЧЕНИ се представи г-жа Адина Ренцеа-негов директор. Тя разказа за вековната история на културната институция, нейното настояще и бъдещи проекти. Подчерта, че през последните години най-многобройни са били туристите от съседна България.

С презентация на забележителности в Румъния се включи и г-жа Даниела Мастромарино-представител на румънската национална Агенция по туризъм с предложение за съвместен туристически маршрут "По пътя на кралица Мария", който да започне от българския град Балчик.

В оживената дискусия взеха участие почти всички представители на българските музеи с идеи и предложения.

Исторически музей Ботевград, в лицето на неговия представител г-жа Десислава Иванова излезе с инициативата, която е вече традиция за финландски туристи, които вървят по стъпките на своите предци-участници в Руско-турската война 1877-1878г., да се разшири и даде начало на един културно-исторически обмен на материали и факти, свързани с румънските войски -участвали пряко в освобождението на гр. Орхание.  Интерес предизвика и фактът, че музеят в Ботевград е и място за срещи на местните поети. Г-н Виктор Дедю-дипломатически съветник и аташе по културните въпроси на посолството бе поканен за среща с творците, като начало за едно ползотворно, бъдещо сътрудничество.