^

Исторически музей - Ботевград

Народен събор на Боженишки Урвич

           На 30 август 2014г се проведе традиционният народен събор на Боженишки Урвич, в който дейно участие взе и екипа на музея, доколкото крепостта е неотделима част от историческото минало на Ботевградско.

        "Българската земя пази в недрата си историята на своите предци. Ако сме българи ще превърнем Боженишки Урвич в място за всенародно поклонение и ние ще следваме този завет и занапред”. С тези думи на академик Петър Мутафчиев министър-председателят на Република България проф. Георги Близнашки определи значението на античната крепост.                    

        Директорът на музея г-жа Тодорка Коцева  описа живо и интригуващо пред официалните гости историята на местността и това как Община Ботевград я съхранява и пази. Тя разказа и за уникалния скален надпис разчетен от акад. Петър Мутафчиев, каменния кладенец, църквата при официалното посещение в  крепостта на премиера на Република България и кмета на Община Ботевград.

           През целия ден потокът от посетители от страната и чужбина на древната крепост не секна, както и стотици въпроси, мнения, впечатления от богатата българска история.