^

Исторически музей - Ботевград

От Ботевград до Аконкагуа-среща- разговор

  На 27.01.2015г. от 18,00 часа в зала "Орханиец", Исторически музей Ботевград и Туристическо дружество "Венеца"   организираха среща - разговор с Христо Прокопиев, Павел Коцев и Асен Попов, осъществили експедиции до връх Аконкагуа, най-високият в света извън Азия.

  Срещата-разговор откри директорът на музея г-жа Тодорка Коцева, която поздрави тримата изявени членове на Туристическо дружество „Венеца” – Ботевград и предостави думата на председателя на дружеството г-н Добри Доцов, който бе щастлив да ги приветства с „Добре дошли”отново на родна земя, сред приятели. С кратко слово нашите съграждани бяха поздравени и от кмета на с. Трудовец г-н Веселин Драганов, който изрази възхищението си от начина по който те представят родното си село и община Ботевград.

  Иначе присъстващите на срещата разбраха категорично, че за постигане на една огромна мечта-покоряването на връх Аконкагуа- не са необходими само средства, физическа издържливост, стотици часове тренировки, но и приятели, човешка съпричастност, взаимопомощ и простичката изконечна доброта. За да се осъществи експедицията своя принос имат кмета на Трудовец г-н Веселин Драганов, ресторант „Кантина”-Ботевград, Ротари клуб...много приятели, съученици на планинарите-сред тях и хора с по-скромни финансови възможности, но с огромни сърца-съпричастни, добри.

  Срещата – разговор се превърна в крайпътна точка за десетки приятелства-минали, сегашни, настоящи на хора от цял свят. При изкачването на върха Христо нямал вода, един италианец поделил с него безценната на 6962метра над света, течност. Една французойка лежала неподвижно на върха-италианецът и Христо, въпреки предела на силите си и липсата на въздух направили опит да й помогнат... Приятелства, срещи, покани за гостувания, нови съвместни проекти...едно огромно богатство от впечатления и спомени, които всъщност са това простичко богатство, което няма цена.

  Присъстващите в зала „Орханиец” бяха изумени от изключителната природа на Южна Америка, съчетаваща буйни водопади, високи планински върхове, раждащи се и умиращи ледници, странни птици и животни... И може би всеки по мъничко си мечтаеше, макар и почти невъзможно да тръгне по техните стъпки.

  След живописната разходка из Южна Америка със снимков и видео материал, присъстващите в залата отправиха свои въпроси, впечатления и просто поздравления и благодарности за видяното и така увлекателно разказано от Христо Прокопиев, допълвано от Павел Коцев и Асен Попов.

  След срещата-остава ни да се гордеем, че сме българи заради такива млади, амбициозни и безкрайно скромни млади хора, които на границата на силите си и човешката издържливост прославят България, за което можем само смирено да им благодарим!