^

Исторически музей - Ботевград

Откриване на новия литературен сезон в Историческия музей

Литературен клуб „Стамен Панчев” откри днес новия литературен сезон в Историческия музей в Ботевград. Председателят на клуба, Пейо Пеев, представи предстоящата творческа програма, като сподели, че през изминалите месеци клубът е работил най-добре с вестник „Балканец” и ще продължат съвместната си работа.
Независимостта на България (22.09) ще бъде отбелязана с творби на писателите от клуба. Те ще подготвят есе и стихове, които ще бъдат отпечатани във вестника. За деня на Народните будители (01.11) ще се организира литературно четене, членовете на клуба ще представят свои произведения, също така в изявата ще се включат и ученици от ОУ „Никола Вапцаров”, които ще изнесат своя програма. Освен това, Литературният клуб е поканен да участва в салона на Съюза на независимите писатели специално за този ден. Предвиждат се литературни чествания и на Коледните, и Новогодишни празници, а също и среща с членовете на Военен клуб – Ботевград. Литературен клуб „Стамен Панчев” има покана за съвместно литературно четене с писатели от гр. Оряхово, а на 30.09 са поканени в с. Игнатица, където ще вземе участие и литературен клуб от Враца.
Въпреки богатата програма на Литературния клуб, за сега Общината все още не го е подпомогнала финансово.
Един от гостите на откриването на новия литературен сезон беше Марк Цеков, чиято изложба беше представена по-рано днес. Марк представи на публиката две свои есета – „Мишката изяде книжката” и „Гората” – засягащи две много актуални теми на днешното време. През 2013г.  Литературен клуб „Стамен Панчев” ще отбележи своя 50-годишен юбилей, както и сто годишнината от смъртта на Стамен Панчев. По този повод ще бъде организиран Национален конкурс.