^

Исторически музей - Ботевград

Памет за Иван Стамболиев

           В "Салон на изкуствата 2013г." Исторически музей Ботевград и Литературен клуб "Стамен Панчев" представиха издадената посмъртно книга на Иван Стамболиев. Това се случи  на 22.03.2013г. в зала "Орханиец". Госпожа Тодорка Коцева директор на Исторически музей Ботевград откри представянето на книгата  "Момчето с побелелите коси". Поздрав към присъстващите прозвуча от скравенската група "Романтични сърца", с художествен ръководител Магда Стефанова. Те изпяха две песни по стихове на Иван Стамболиев и музика Димитринка Михайлова. Поетичен рецитал по книгата изпълни Таня Банкова. Десислава Иванова-водеща на поетичната вечер, предостави думата на съставителя и инициатор за появата на "Момчето с побелелите коси"-проф. Стоян Михайлов, който блестящо представи творчеството на Иван Стамболиев. Спомени, мнения, стихове  и оценки изразиха Пейо Пеев-председател на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград, Любен Томов, Даринка Петкова и много други. 

       Книгата "Момчето с побелелите коси" -поезия и проза извън представянето можете да намерите в Исторически музей Ботевград.


         Иван Стамболиев е роден на 22.02.1932 г. в с. Скравена, Ботевградска община. След завършване на средното си образование в Ботевград е приет за 

студент по специалността български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се дипломира 

през 1955 година. Работил е като гимназиален учител в град Роман и в София, а след това е бил редактор в литературните издания вестник „Пулс“ и списание „Пламък“. Публикувал е стихове, есета и очерци в местния и централен печат. Починал на 22 май 2009 г.

СБОГУВАНЕ
В часа, когато вече си отиваш,
недей забравя моя благослов.
Бъди поне при другия щастлива,
пък аз и да умирам от любов.

Иван Стамболиев