^

Исторически музей - Ботевград

Пътищата на двама художници се срещнаха днес в Исторически музей Ботевград

На 13.09. в Исторически музей Ботевград бяха представени творби на двама художници, представители на различни измерения на времето. Единият е утвърден художник с международно признание, а другият тръгва по неговите стъпки. Това са 84-годишнят проф. Величко Коларски и 14- годишният Марк Цеков. Съчетанието не е случайно. В навечерието на новата учебна година музеят дава старт на едно ново начало, което показва неизменната връзка на миналото с настоящето и бъдещето. „Здравей първи учебен ден” е озаглавена колекцията от рисунки на Марк. „Багри отвъд времето” е името на изложбата-живопис на проф. Коларски.
Марк Цеков започва да рисува през 2010г. За себе си казва, че черпи идеи единствено от своето въображение и, започвайки да рисува, разбира, че много му харесва. Това е и една от причините съвсем от скоро да посещава Школата на Димитринка Томова. Във всяка една рисунка има  символика и талантливото момче иска да покаже  определен замисъл. Рисува предимно с акварел, но има и няколко рисунки с маслени бои. „Окото” е сред рисунките, която показва действителности в днешния свят. Окото е разкървавено и Марк обяснява защо -  „Косата, която пада над окото, са земните цветове и това е целият негативизъм  в света. Той го разкървавява и, за да олекне на окото, всички трябва да се постараем с повече добродетел”. Освен мистични картини, Марк много обича да рисува още цветя и всичко, свързано с растителността. „Цветята дават повече положително настроение, защото ни се усмихват. Впечатлявам се от дивата растителност, тя влиза в душевността ми”, обяснява Марк. Той обича да съчетава рисуването с нетипичното за днешните млади хора, а именно разходките сред природата.
Марк Цеков ученик в 8-ми клас на ПМГ”Акад. проф. д-р Асен Златаров”. До този момент той е бил ученик в ОУ”Никола Вапцаров” Ботевград.
Директорката на музея Тодорка Коцева пожела на талантливото момче успешна нова учебна годинa. Тя  поздрави също присъстващите Даниела Колева (Директор на ПМГ) и Венета Терзийска ( преподавател по география), дошли  да разгледат колекцията на Марк. Учителите похвалиха момчето за неговия талант.
Минути по-късно г-жа Коцева представи на гостите изложбата на проф. Величко Коларски в зала „Орханиец”, която  ще бъде на разположение един месец за любителите на изобразителното изкуство. По традиция веднъж годишно музеят представя творби от фонда на музея. За втори път от откриването новата сграда на музея се представят картини, които се съхраняват в хранилището. Миналата година бяха представени зимни пейзажи преди Коледа.
Проф. Коларски е роден през 1928г. в Ботевград. Завършил е Художестената академия в София при проф. Илия Петров. Член на Съюза на българските художници от 1953 г. Изявява се в областта на изкуствознанието и художествената критика. Като художник твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта. За приноса си в българската култура Величко Коларски  е награден с ордена  „Св.Св. Кирил и Методии”- I-ва , II-ра и  III-та степен. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, на Столична градска художествена галерия, на галерии в страната и частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия и други държави. Исторически музей притежава 13 негови картини. Половината от тях са лично дарение на музея, а другата част са закупени.
Когато разбира, че професорът е дарил картини на Исторически музей, Марк Цеков решава да последва неговия пример и също да дари своя картина.