^

Исторически музей - Ботевград

Пътят на традициите

       Директорът на Исторически музей Ботевград бе сред поканените гости на единствения в България празник на Смилянския фасул, който се проведе на 24.11.2012г. за десети пореден, юбилеен път. Организатори бяха Община Смолян, с. Смилян и Читалище "Проф. д-р Асен Златаров" в селото. Празникът започна с гърмеж от фасулево топче на входа на читалището. Проведоха се няколко конкурса:

-за "Производител на годината", който демонстрира не само количество и качество на произведения боб, но и майсторска аранжировка при представянето;

-за пано изработено от Смилянски фасул. 

    Интересен беше кулинарният конкурс "Ястия от Смилянски фасул", които след класирането бяха дегустирани "до изчерпване на наличностите". Празникът беше съпроводен и от музикално-хумористична програма.

     Интересна бе срещата-дискусия на тема "Проблеми и нови възможности пред защитата на местните производители". По време на десетото, юбилейно издание на празника бяха представени местата за настаняване и подслон в туристическата локализация "Горното поречие на р. Арда". В нея г-жа Коцева представи най-интересните места за културно-исторически туризъм в Община Ботевград, като предложение за бъдещ туристически обмен между двете общини.