^

Исторически музей - Ботевград

Поврат в кинологията

       Исторически музей Ботевград разполага с керамична плоча, изобразяваща релеф на две ловни кучета от ІІ-ІІІ век. Находката е намерена от Стойка Мойкинска-учителка по история от с. Врачеш на дълбочина 0,80м при селскостопанска дейност в имота й през 1985 г. Имотът й е в района на старото тракийско селище и е подарена още същата година на музея. До сега на нея и на още една делва, намерена в същия район се гледаше само като на ценни експонати от античността.

   Изложбата на ловни трофеи през месец ноември 2012г. в зала „Орханиец” предизвика голям интерес и извън пределите на община Ботевград. Един от посетителите бе Георги П. Боков-главен редактор на списание „Лов и куче”, който освен изложбата разгледа и експозициите на музея.  С огромна изненада, разглеждайки гореспоменатата плочка, той разпозна породата на двете ловни кучета- на първи план английски пойнтер, а зад него бракоид- кучета птичари, чиято родина до сега се знаеше, че е Англия и то 19 века по-късно. Някъде между 1840-1850година в Англия се прави кръстоска между кучета от Испания и Франция с местни породи и се получава така известния английски пойнтер.

  Но така беше до днес. Защото големият кинолог Георги Коцаков след детайлно разглеждане на плочката е категоричен, че приликата на по-близкото изображение на съвременния пойнтер е доста объркваща на фона на всички познания за „производството” на тази порода, нейната поява до достигането на днешния й облик. Същото касае и второто изображение на кучето бракоид. Тази плочка, която е изключително добре запазена и чийто творец много реално е представил видяните от него кучета би обърнала на практика историята за възникването на „птичарите” изобщо и всичко, което съществува в популярните общоприети схващания за генезиса им и тяхното постепенно и целенасочено усъвършенстване.

  Смятаме, че този факт е изключително важен не само за киноложките познания, а и за самата историческа наука, касаеща тракологията. Радваме се, че тази керамична плочка е експонат на исторически музей Ботевград и доказва, че „ когато историята реши и камъкът може да говори”, както споделя и Георги Коцаков.

  Сигурни сме, че изображението на керамичната плочка и отразяването й в национални и местни медии ще предизвика бъдещ европейски диспут и екипът на исторически музей Ботевград е готов да откликне на предизвикателствата, които неминуемо ще поднесе ценната тракийска находка.

  Пълният текст на статия на Георги Коцаков „Когато историята реши и камъкът може да говори” и представяне на първата трофейна изложба в Ботевград може да намерите в последния брой от месец декември 2012г. на списание „Лов и куче”. Първи новината публикува в-к "Ботевградски вести" в последния си брой за 2012година.