^

Исторически музей - Ботевград

Среща-спомен за Недялка Хаджиева

На 9 декември 2013г.  споделяхме, разказвахме, рецитирахме със спомена за Недялка Хаджиева в зала "Орханиец" на музея!

Представянето на книгата на Недялка Хаджиева "Затуй живота виждам пъстър..." бе открито от директора на Исторически музей Ботевград г-жа Тодорка Коцева. С кратка презентация възродихме спомена за творчеството и живота на нашата съгражданка. Книгата "Затуй живота виждам пъстър..." бе представена изключително емоционално от редактора-г-жа Станимира Гигова. Специално за повода актьорът Симеон Владов изпрати:

Спомен за леля Надка

...Недялка Григорова или леля Надка, както я наричахме децата от нашата улица беше различен човек. Тя беше различна със своята доброта, с благостта си, с хубавата си усмивка...Запомнил съм я и с това, че винаги се интересуваше от това как се чувстват другите. Когато се срещахме на нашата улица тя винаги ме питаше: „ Как си, Мони? Как се чувстваш?“. От нея лъхаше доброта, оптимизъм, желание да разбере и помогне на ближния, въпреки безрадостния живот, който водеше – особено през последните години, свързан с някои от нейните близки. Тя беше човек, който се радваше на света, на цветята, на птиците, на децата...

Чак след нейната смърт, аз разбрах, че и леля Надка е писала стихове и много се зарадвах, въпреки, че не бях изненадан. Такъв чувствителен и добър човек, съвсем логично, е писал и стихове, защото е искал да пресъздаде света, да разкрие мислите и чувствата си, да опознае себе си чрез Поезията.

Браво на леля Надка! Браво на сина и Николай, който направи всичко възможно стиховете и да видят бял свят и да намерят своите читатели!

Много я харесвах и обичах, като майка на една от най-близките ми приятелки от детството – дъщеря и Веселка.

И с огромно любопитство и уважение искам да прочета стиховете и! Сигурен съм, че са много искрени и хубави!

Почивай в мир , лельо Надке! Ти вече не си сред нас, но спомените за теб и стиховете ти ще пребъдат!

Поклон пред човека, жената, майката, учителката, твореца......Недялка Григорова!

С обич: Симеон Владов    08.12.2013

Срещата завърши в приятелската атмосфера на споделяне, разказване, рецитиране...-спомен за един човек, запечатал образа и стиховете си в сърцата ни-Недялка Хаджиева.