^

Исторически музей - Ботевград

„Тютюн, енфие & сие”

Исторически музей Горна Оряховица, гостува на ботевградския музей с изложбата „Тютюн, енфие & сие”. Тя бе представена официално днес от Рени Петрова - Директор на Исторически музей - Ботевград и Мая Иванова – директор на музея в Горна Оряховица. Изложбата е част от поредицата „Пороците”, създадена през 2006 год. от покойния вече директор на горнооряховския музей Иван Бъчваров. Поредицата стартира с експозицията „Алкохол & Амбалаж”, която беше показана в Ботевград през февруари 2018 год.
Изложбата „Тютюн, енфие & сие” е събирана поетапно, като идеята е била да се съберат възможно най-много експонати, и то от цяла България, а не от конкретен регион. Най-старинните предмети, представени в нея, са кремъци и чакмаци, които свързваме с появата на идеята за тютюнопушенето. Също така интерес представляват цигарета, чибуци, керамични лули, които се появяват в Османската империя. Употребата на тютюн добива едно мащабно развитие точно в този период, а ние, като част от Османската империя по това време, не сме останали изолирани от явлението.
В края на 19 век и началото на 20 век започва да се говори за индустрия, т.е на тютюна започва да се гледа по друг начин. Осъзнава се, след опити за налагане на забрана за тютюнопушене в някои държави, като Англия например, че от продажбата на тютюн може да се печели. Тогава той става акцизна стока.
Изложбата представя цигарени кутии от различни държави. Съществена част от нея са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.

Коментари (2)

5 Ноември, 15:14 (0) (0)

ЦонкаИванова. ..

Добре

5 Ноември, 15:14 (0) (0)

Анонимен

Добре

Добави коментар