^

Исторически музей - Ботевград

В навечерието на Независимостта

Десетки ботевградчани се поклониха днес пред паметника на Незнайния войн в чест на  националния празник – деня на Независимостта на България. На 22 септември 1908г. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест  в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново,  а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до Независимостта на България държавата е трибутарно княжество.
Тържествената  церемония в Ботевград започна в 17. 00ч. пред паметника на Незнайния воин на  едноименния площад  в Ботевград. Официални гости на тържеството бяха депутатът Даниел Георгиев, зам. кметовете Цанко Цанов и Красимир Андреев, председателят на Общински съвет  Ботевград - Йорданка Лалчева. Присъстваха представители на политически партии, обществени организации, учебни заведния и езикови школи. Сред тях бяха и от Общинската структура на ветераните от войните.
Приветствено слово прочете председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева. В него тя цитира министър-председателя Александър Малинов, който казва тогава „Всеки българин трябва да запечата в съзнанието си датата 22-ри септември, защото както Съединението, така и Независимостта е дело чисто българско, продиктувани от български чувства и интереси”. В своя тържествен доклад Лалчева припомни на ботевградчани събитията в малкия град Орхание. „Новината е приета с възторг от българите в цялата страна и извън нея. Вестта достига и до малкото провинциално градче Орхание. Тържествен звън на градския часовник и църковните камбани огласят града и неговата околност. През целия ден орханийци, силно развълнувани и въодушевени, се стичат пред Часовниковата кула и главната улица „Гурко”. Част от спонтанно организираното тържество е военният оркестър на 16-ти Ловчански полк, който изпълнява националния химн и военни маршове до късно вечерта. В един голям урок по история на другия ден учителите обясняват на своите възпитаници значението на българската Независимост, чрез което подготвят защитници и воини на националното ни обединение”. Председателят на Общинския съвет  завърши с думите: „В новата българска  история, денят на Независимостта се съизмерва по значимост с делото на възрожденските дейци, с героизма на опълченците, с решимостта на съединистите от 1885 г., защото бе подготвен и осъществен от българи - ревностни патриоти и държавни мъже, за които съдбата и бъдещето на отечеството бе над всичко”.
Под звуците на Духов оркестър с диригент Иванка Савова, общинското ръководство и  граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.