^

Исторически музей - Ботевград

...За една нощ в музея...

Слънчевият майски ден събра стотици граждани и гости на Ботевград и общината, за да станат съпричастни с празника на музеите. Професионалният празник на музейните работници бе наситен със съдържание в Исторически музей - Ботевград, където по-рано днес бе осъществена кръгла маса с нови данни за историята на селищната ни система.

Официално празникът бе открит в 18.00 часа пред музея, с концерт на Общински духов оркестър гр. Ботевград. При откриването, директорът на музея - Рени Лазарова заяви: “Скъпи приятели, радвам се, че все повече хора припознават нашата институция като пазител и изследовател на културно - историческото наследство и място, на което се отстоява и изгражда отношението към историята, към родовата памет, изкуството и културата“...

...Всяка година Международния съвет на музеите определя конкретна тема за Международния ден на музеите. За 2019 година темата е “Музеи и културни платформи: бъдещето на традицията” След като благодари на всички за подкрепата и уважението тя даде старт на форума, а залата се огласи от бонбоните от детски хор “Бонка Големанова”, с ръководител Боряна Нешкова.

Акцент в програмата на “Европейска нощ на музеите” бе откриване на изложба на творци от региона, подарили през годините свои произведения на фонда на музея. Това са: Константин Константинов, Димитър Евстатиев, Павел Бондаренко, Пьотр Черкасов, Венетка Нитова, Володя Казаков, Величко Коларски, Росица Петкова , Димитринка Томова, Ванко Бърдаров, Петър Петров - Липински и др.

След това възпитаници на Детската музикална школа към Народно читалище „Хр. Ботев“, с ръководители Иванка Савова и Силвия Младенска очароваха със своите изпълнения, а Ванеса Стоянова и Дияна Иванова, с ръководители Веселка Христова и Светла Караджова със своите фолклорни магии.

Вратите на музея останаха отворени за посетители до 01.00ч след полунощ. Посетителите споделяха, че приключението "Нощ в музея" е вълнуващо. Разходките из залите на музея с музейните служители, им дадоха възможност да научат факти от историята на селищната ни система, които са нови за тях!

До догодина!

Поздравителни адреси по повод празника се получиха от Сдружение на българските музеи, предаването “Европейски паралели – за музея, за галерията” – Българско Национално радио, Кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар