^

Исторически музей - Ботевград

За последен път „Пороците“ идват в ботевградския музей - „ЗАХАР, КАФЕ & СИЕ“

„Захар, кафе & сие“ е последната изложба, неразделна част от цикъла „Пороците“, окомплектована от колегите от Исторически музей-Горна Оряховица. Тя представя историята на захарта и сладките изкушения в един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството, какъвто е Горна Оряховица. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др.
Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, ангажирани с мелене, печене, съхранение и пиене на кафе или чай. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.
Да припомним, че през 2019 и 2021 година при нас гостуваха другите две изложби – „Алкохол и амбалаж“ и „Тютюн, енфие & сие“, които предизвикаха голям интерес и положителен отклик сред колекционери и дарители.
Заповядайте на откриването, придружено от сладки изкушения и още по-сладки раздумки на 14-ти февруари от 17.30 часа.
?☕️?

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар