^

Исторически музей - Ботевград

"Живот в три епохи" Любен Томов

На 14.11.2012г. в зала "Орханиец" на Исторически музей Ботевград бе представена шестата по ред и най-нова книга на почетния член на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград, Любен Томов. Специален песенен поздрав бяха подготвили третокласниците от ОУ"Н.Й. Вапцаров" с класен ръководител Марияна Димитрова.

Представянето на книгата започна с приветствени думи от Директора на Исторически музей Ботевград, г-жа Тодорка Коцева.Тя бе подготвила и поздравителен адрес за чудесната историческа проза на Любен Томов. В него четем:" От името на Исторически музей-Ботевград, Ви поздравявам сърдечно по повод  излязлата от печат Ваша книга  “Живот в три епохи”. Нейната поява е резултат на  продължителен труд, на  желанието и усилието Ви да остане за бъдещите поколения, близък спомен за събития и лица, превърнали се в история за нашия град.

  Дълбоко ценим съпричастността Ви на общественик към проблемите и проявите на музея. Убедени сме, разлиствайки последната Ви книга, че историята може да бъде разказана не само сухо фактологически, но и с душа и сърце-вълнуващо, талантливо и запомнящо се.

  Уважаеми г-н Томов, пожелаваме Ви още дълги години творческа продуктивност, за да продължавате с присъщата си всеотдайност, отговорност и лекота  да разказвате интересни събития от българската история." 

Книгата "Живот в три епохи" представи екскурзоводът на Исторически музей Ботевград Десислава Иванова:

 "  След „Шесто чувство”, „Сънища наяве”,” И толкова вода изтече”, „Палитрата на листопада” и „Чекотинският манастир”, днес пред нас е шестата книга на Любен Томов „Живот в три епохи”.   Ще започна  представянето й с четвъртата епоха, с която книгата си оставя вратичка сякаш за после. Тук се оглежда бъдещето, в което България ще е предпочитана туристическа дестинация.  Висшите ни училища ще защитят така позабравеното си световно ниво. Спортистите ни ще имат поводи за щастливи сълзи при звука на „ Горда Стара планина” и Ботевград ще се развива. На Стубеля ще работи писта, а Боженишки Урвич ще разкрива вековните си тайни пред археолозите. „В Ботевград е имало и ще има достойни граждани”, които просто и безкомпромисно ще обичат своя град...

  Какъв е Любен Томов-човекът търсещ просека през четвъртата епоха в живота си? Безнадежден мечтател и романтик или реалист градящ бъдещето, което почива на богат житейски опит.  Като нетрадиционен предговор всеки от нас-неговите приятели се опитва да формулира по своему кой е Любен Томов. Симеонка Влайкова-почетен председател на Дружество „Орханиец” споделя, че в негово лице е открила не само чудесен педагог-методик, но и човек „сърцат, жизнелюбив по природа с открита душа, жадна за красота”. За Пейо Пеев-председател на ЛК”Стамен Панчев”, Любен Томов е човек познаващ изтънко живота на ботевградчани, живели в света преди 1944, социализма и днес. Царинка Божилова възкликва: ”човек с достойнство, който помни много неща, които не бива да остават спомен”. Ванина Каменова бърза да сподели като на един дъх: ”Добър, интелигентен, творец, приятел, поет, който остава следа, родолюбец, лъчезарен, с чуство за хумор, скромен, винаги готов да помогне, но най-важното, че е Човек.” За Мико Дончев, Любен Томов е завършен поет, за Иван Каменов е приятел и поет със съдба непредвидима. И все пак-кой е Любен Томов?

  Може би ни е съдено да разберем най-точно на страниците на книгата, която разгръщаме в момента. Тук е цял човешки живот-ужасен от злобата и братоубийаството и вярващ, че през този идващ 21 век ще има място за често забравяните понятия-толерантност и човечност. Разказите са обединени в три части, като в древните предания-юнакът преминава през три изпитания, изминава дълъг път отвъд три царства господарства, взема ненапита вода от три кладенци... След постоянните три изпитания, доброто задължително тържествува, а приказните герои живеят дълго и щастливо... Три изпитания, три свята и началото е определено-27 май 1929г. Още виждам изложените на селския площад тела на Койна и Никола Мукански. Денят е 24 май 1944г., задочно присъстваме на въздушния бой над Ботевградската котловина, бомбите паднали над Зелин  и на този фон-9 септември, когато министерство на отбраната пада без да пукне нито една пушка. Така наречените „нападатели” спокойно минават покрай часовоя и „завземат „ властта.

  И после-спомените на места са потресаващи. В щастливия социализъм научаваме за смъртта на Петър Бъзовски от Врачеш, откриваме една зловеща класация по...издадени смъртни присъди. Повествованието е интересен калейдоскоп от спомени, исторически факти, образи на хора които днес не са сред нас. Свят на сенки, които за миг припламват и отминават. Отделни човешки съдби и трагедии, скрити в гънките на времето, някои преболедувани, други болящи, преминаващи, опрощаващи...

  Третата част започва след 10 ноември 1989г. в този не така отдалечен отсег от времето се оглежда историята на Ботевград-такъв какъвто е и може би ще бъде. Числото три затваря времето в повествованието. Любен Томов няма претенции за безпогрешност. Той признава: „Мислех, че знам много неща, но се оказа че и много не знам”. Той не ни ангажира със собствената си гледна точка. Върви през осемдесетте си години и споделя, това което е срещнал. Понякога измеренията на действителността са по-стряскащи от измислицата. Важно е как преминаваме през тази действителност- като изградени характери или губим човешката си същност. Любчо, казвала съм го и ще го повторя-горда съм че те познавам и си един от най-добрите ми приятели. Препятствията, много повече от 3 в твоя живот не успяха да убият състрадателността, човечността и благородството което внасяш в този свят-по своему-дръзко, припряно, понякога с надсмешка или просто с жест на подадена приятелска ръка. Успех!"

Любен Томов бе поздравен с песен от литературен клуб "Стамен Панчев", след което Пейо Пеев-председател на литературен клуб "Стамен Панчев" връчи поздравителен адрес на автора на "Живот в три епохи". Иван Каменов и Даринка Петкова поздравиха писателя със стих, Таня Банкова  и Царинка Божилова (зам.председател на литературен клуб"Стамен Панчев") пожелаха творческо дълголетие и нови успехи на Любен Томов. Ученички от ОУ"Никола Й. Вапцаров"- представители на действащите два литературни клуба в училището в момента също поздравиха Любен Томов и изразиха задоволството от присъствието си на премиерата на книгата.

 Авторът раздаде автографи на десетките желаещи да прочетат "Живот в три епохи"