^

Исторически музей - Ботевград

Франк Томпсън

Роден на 17 август 1920г. в Индия,където баща му е на работа.Още когато е дете ,семейството се завръща и се установява в Оксфорд.
Майката на Франк е от известна мисионерска фамилия,много популярна в Сирия и Ливан.Дядо му е автор на книгата ,,Петдесет и три години в Сирия,,.Бащата на Франк е известен поет и историк.В къщата им чести гости били най-прочутите интелектуалци на Англия и Индия през онези години.Сред гостите са Рабиндранат Тагор-най големият поет на Индия,Махатма Ганди,Джавахарлал Неру.Франк учи в Уинчестър и слуша лекции по руски език.Изявил желание да бъде изпратен в България -най-рисковата зона ,тъй като за там няма проучвания.
Участва в боен поход на Втора софийска народоосвободителна бригада от Югозападна към Северозападна България. На 23 май 1944 г. бригадата води битка с българска армейска част и жандармерия при с. Батулия. При боя в местността „Марина мъртвина“ част от партизаните загиват. Майор Франк Томпсън е ранен, заловен и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската. През нощта на 10 юни 1944 г. е изведен от ареста и разстрелян в района на местността „Калето“ в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбов.
На майор Франк Томпсън е наименувано образуваното след войната село Томпсън. На мястото на залавянето му е изграден негов бюст-паметник. Улица в с. Литаково носи неговото име. През 70-те години на XX век е препогребан в Братската могила в местността „Калето“ край с. Литаково, наред със загиналите по време на Съпротивителното движение в България 72 партизани и ятаци от Партизанска бригада „Чавдар“ и Втора софийска народоосвободителна бригада. В това число са и партизаните: канадеца сержант Ник Марвин (Монро), червеноармеецът Иван Валчук (Ванюша), сърбинът Стефан Радович и арменката Армина Разгладнян (Саша).

Назад